ελληνικά
Small text Medium text Large text

 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ  

Μώραλης Ιωάννης

    

       

Καιρός

  

 

      

 

  

  

              

     

            

   Εκδηλώσεις                                   Εκδηλώσεις

  

Δημοτικές Επιχειρήσεις

 

  

Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για τις εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Πειραιά, για το Σχολικό έτος 2018-2019. Οι γονείς, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Πειραιά από την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 έως και Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2132022000

Συνεδριάσεις Οργάνων Διοίκησης

Δελτία Τύπου

Μνημόσυνο για τα θύματα του C-130
6/2/2011
IMG_6520.JPG

Μνημόσυνο τέλεσε ο Δήμος Πειραιά, για τους  63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες, τραγικά θύματα του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας , 

που κατέπεσε στο όρος Όθρυς   πριν από 20 ακριβώς χρόνια, στις 5 Φεβρουαρίου 1991.
 
Στο μνημόσυνο, που τελέστηκε στην πλατεία C-130, στον Άγιο Δημήτριο, χοροστάτησε , μαζί με άλλους ιερείς , ο πατήρ Γεώργιος Καλακανίδας, ο οποίος έχασε το γιο του στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.
 
Στο μνημείο, κατέθεσε στεφάνι ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος στην ομιλία του εξήρε τη θυσία των πεσόντων αεροπόρων που χάθηκαν στη μοιραία πτήση.
 
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Δημάρχου:
<< Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται για να τιμήσουμε τη μνήμη και να υποκλιθούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς νεκρούς , Αξιωματικούς , Υπαξιωματικούς και στρατεύσιμους της Πολεμικής μας Αεροπορίας , που έπεσαν ενώ εκτελούσαν την αποστολή τους στο όρος ΄Οθρυς.
 
Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από την τραγωδία που έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας , την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τις οικογένειές σας.
 
Να μου επιτρέψετε να πω, ότι ο πόνος για κάθε απώλεια ενός Έλληνα στρατιώτη , είναι απώλεια για κάθε ελληνική οικογένεια. Ο δικός σας καημός είναι και δικός μας.
Τα δικά σας <<γιατί>> είναι και δικά μας.
Ιδιαίτερα σήμερα, που κάποιοι με δηλώσεις τους επιχειρούν να απαξιώσουν την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων , οι θύμησες και οι μνήμες από τέτοιες θυσίες ηρώων όπως ήταν τα 63 παλικάρια μας που χάθηκαν στο Όρος Όθρυς στη μοιραία πτήση του C – 130 , αποτελούν την καλύτερη απάντηση.
 
Ότι όσο υπάρχουν ήρωες , ότι όσο υπάρχουν Έλληνες , αυτός ο τόπος θα παραμένει αδούλωτος κι ελεύθερος. Όπως αδούλωτες ήταν και οι ψυχές των αεροπόρων μας που χάθηκαν – για μένα χάθηκαν στο πεδίο της μάχης –  και παραμένουν ζωντανοί στις ψυχές μας.
 
Οι 44 σμηνίτες, οι 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που υπηρετούσαν την πατρίδα ως έφεδροι και μόνιμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας , έφυγαν υπηρετώντας αρχές και αξίες. Πέρασαν ως αθάνατοι στην ιστορία, εκτελώντας το καθήκον τους.
 
Η προσφορά της ζωής των γενναίων αυτών αεροπόρων προς την πατρίδα, αποτελεί ύψιστο καθήκον και χρέος που υπαγορεύεται από την παράδοση του σύγχρονου Έλληνα μαχητή και απορρέει από τον όρκο για αγώνα μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός του. Μεγαλειώδης και ανυπέρβλητη η προσφορά ζωής και θείο χάρισμα η γενναιότητα και η ψυχική αρετή. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες κι έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας, έπεσαν υπέρ πατρίδας.
 
Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από σελίδες ηρωισμού , από τέτοιες χρυσές στιγμές αυτοθυσίας Ελλήνων στρατιωτών. Είτε σε καιρούς πολέμου, είτε σε καιρούς ειρήνης, ο στρατός μας αποτελεί το καλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας . Έτοιμοι να δώσουν μάχες για το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα. Όπως οι Ίκαροί μας, που πολεμούν κάθε μέρα στο Αιγαίο, σε έναν ακήρυχτο πόλεμο.
Αυτά τα παλικάρια προασπίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα και στέλνουν το μήνυμα πως αυτό το χώμα , αυτός ο αέρας, αυτή η θάλασσα, ήταν και θα είναι δικά μας.
 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και συνεισφέρουν στο αίσθημα ασφάλειας που αισθάνεται ο ελληνικός λαός , αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να εργάζεται απερίσπαστος στο έργο της ανάταξης της χώρας.
 
Κινούνται με ανιδιοτέλεια σε καιρούς δύσκολους και προτάσσουν πάντα το εμείς από το εγώ. Τέτοια παλικάρια ήταν και τα δικά σας, που πέταξαν εκεί ψηλά. Γι αυτό και δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε ποτέ. Θα τους οφείλουμε πάντα. Όπως κι εσάς, που αναθρέψατε τέτοιους ήρωες.
 

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικών αεροπόρων μας… >>

 


       
 
 Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by