ελληνικά
Small text Medium text Large text

 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ  

Μώραλης Ιωάννης

    

       

Καιρός

  

 

      

 

  

  

              

     

            

   Εκδηλώσεις                                   Εκδηλώσεις

  

Δημοτικές Επιχειρήσεις

 

  

Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για τις εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Πειραιά, για το Σχολικό έτος 2018-2019. Οι γονείς, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Πειραιά από την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 έως και Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2132022000

Συνεδριάσεις Οργάνων Διοίκησης

Δελτία Τύπου

Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής - Γλυπτικής Ελληνογεωργιανών Καλλιτεχνών
18/1/2011
Pinakothiki01.jpg

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος και ο Πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα κ. Irakli Tavartkiladze, εγκαινίασαν χθες το βράδυ (Δευτέρα 17/1/2011), στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Παλαιό ταχυδρομείο-Φίλωνος 29), την έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής με τίτλο: Διάλογοι Τέχνης Ελλάδας-Γεωργίας 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος, μιλώντας στην έκθεση, μεταξύ άλλων τόνισε :
«Με την ευκαιρία της έκθεσης, θα ήθελα να επισημάνω κάποια ίσως άγνωστα στοιχεία που είναι ιστορικά ορόσημα στις ελληνογεωργιανές σχέσεις. Πρόκειται για σχέσεις αρκετών εκατοντάδων ετών.
Είναι δύσκολο σήμερα κανείς να βρει λαούς που να έχουν τόσο μακροχρόνια σχέση συνεργασίας, περίπου 35 αιώνες, 3.500 χρόνια.
Μπορούμε να μιλάμε για ελληνογεωργιανές σχέσεις από την Μυκηναϊκή Εποχή, όταν οι Έλληνες για πρώτη φορά έφθασαν στη Μαύρη Θάλασσα.
Η περίοδος αυτή καθρεφτίζεται και στο μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας στην Κολχίδα και στη δραματική αγάπη του Ιάσονα και της Μήδειας.
 ….Οι ελληνογεωργιανές σχέσεις αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο στη Βυζαντινή εποχή, όπου κατά τον 5ο αιώνα μεταφράστηκαν σημαντικά έργα, στη Γεωργιανή γλώσσα της Βυζαντινής λογοτεχνίας.
Άξιο λόγου είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις ελληνικών έργων, που χάθηκαν τα πρωτότυπα τους και διασώθηκαν στη γεωργιανή μετάφραση.
Επίσης, κατά την διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου χτίστηκαν πολλά αξιόλογα γεωργιανά μνημεία στην περιοχή της Μεσογείου τα οποία λειτούργησαν ως πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα των ελληνογεωργιανών σχέσεων. 
Στο τέλος του 18ου αιώνα, όταν η Γεωργία έγινε η δεύτερη μεγάλη πατρίδα  για τους Έλληνες του Πόντου, για τους Πόντιους πρόσφυγες, αρχίζει μια νέα περίοδος για τις ελληνογεωργιανές σχέσεις.
Σήμερα αυτές οι μακραίωνες σχέσεις έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στη Γεωργία και είναι άξιο αναφοράς ακόμη και στη Μέση Εκπαίδευση διδάσκεται ως ξένη γλώσσα εθελοντικά η Ελληνική γλώσσα.
Επίσης, άξιο αναφοράς είναι ότι πρόσφατα λειτουργεί στην Αθήνα, Γεωργιανό Ινστιτούτο.
Συμπερασματικά οι ελληνογεωργιανές σχέσεις έχουν σταθερό υπόβαθρο.
Θέλω να τονίσω, με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης, στη νέα Δημοτική περίοδο, που άρχισε πριν 17 ημέρες, αναδεικνύουμε ως κορυφαίο γεγονός, να ξαναβρεί  ο Πειραιάς -και να φωτίσει όλη την Ελλάδα- την πολιτιστική του ταυτότητα.
Θα αναδείξουμε όλους τους χώρους του πολιτισμού και τους αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά που δυστυχώς εξακολουθούν να παραμένουν για το ευρύ κοινό, άγνωστοι.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση και θα ήθελα να συγχαρώ την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κολχίδα», κ. Νίνα Μπατζελίτζε, την Πρεσβεία της Γεωργίας καθώς και το Διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Γιάννη Ρούσσο για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης.»
 
 
Ο Πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα κ. IrakliTavartkiladze, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που βρήκατε το χρόνο και ήρθατε σε αυτή την έκθεση. Σας εύχομαι καλή χρονιά. Η σημερινή έκθεση των Γεωργιανών και Ελλήνων καλλιτεχνών είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα στη πολιτιστική ζωή της Γεωργιανής διασποράς στην Ελλάδα.
Σήμερα, τους δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητα τους.
Χαίρομαι που οι Γεωργιανοί καλλιτέχνες στη ξενιτιά, μακριά από την πατρίδα τους, από το σπίτι τους, δεν χάνουν τη δημιουργική τους έμπνευση και την εθνική τους ταυτότητα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, στην έκθεσή μας μαζί με τους Γεωργιανούς καλλιτέχνες συμμετέχουν και Έλληνες καλλιτέχνες ως αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ελληνογεωργιανής πολιτιστικής και ιστορικής φιλίας.
Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία και δημιουργική πορεία σε όλους τους συμμετέχοντες και να τους ευχαριστήσω για την συνεισφορά τους στην εμβάθυνση των ελληνογεωργιανών σχέσεων.
Να ευχαριστήσω το Δήμο Πειραιά και το Δήμαρχο προσωπικά καθώς και τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, για την ευγενική υποστήριξη και συμπαράσταση σε αυτή την πρωτοβουλία.»
 
Την έκθεση οργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γεωργίας στην Ελλάδα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κολχίδα».
 
Παρουσιάζονται έργα 27 Γεωργιανών και Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών. Οι Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν έχουν σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τιφλίδας και σε Ακαδημίες Τέχνης της Γεωργίας.
 
Μετά τα εγκαίνια της έκθεση, ακολούθησε  σύντομο κονσέρτο μουσικής με έργα των: Περγκολέζι, Πουτσίνι, Παλιασβίλι, Σοπέν, Πούλενκ και άλλων. Τη μουσική βραδιά τίμησαν με την παρουσία και την καλλιτεχνική συνδρομή τους οι: Νίνο Εμπαλίτζε – Κουζούλη (σοπράνο), Σοφία Γκελασβίλι – Τροίζου (πιάνο) και Καίτη Σιρμπιλάτζε – Βαλσάμη (φωνητικά).
 
Τίμησαν με την παρουσία τους την χθεσινή εκδήλωση, ο Βουλευτής Πειραιώς κ. Δ. Καρύδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπ. Σπυρίδων, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων κ. Κ. Λαουλάκου, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Ν. Αμοργιανός. Οι Πρεσβευτές: Συρίας, Λετονίας, Ουκρανίας, Αζερμπαϊτζάν, Σερβίας, ο πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας της Μ. Βρετανίας και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Στ. Διαμαντίδης.
 
Διάρκεια έκθεσης : 17 – 23 Ιανουαρίου

Πληροφορίες : τηλ. 210- 4101401-2

 


       
 
 Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by