ελληνικά
Small text Medium text Large text

 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ  

Μώραλης Ιωάννης

    

       

Καιρός

  

 

      

 

  

  

              

     

            

   Εκδηλώσεις                                   Εκδηλώσεις

  

Δημοτικές Επιχειρήσεις

 

  

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2132022000

Συνεδριάσεις Οργάνων Διοίκησης

Δελτία Τύπου

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στο Δήμο Πειραιά
2/1/2011
DPPita04.jpg

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο νέος Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος, έκοψε τη βασιλόπιτα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. 

Ο νέος Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος, ευχήθηκε το 2011 να είναι μια χρονιά δημιουργική, με ατομική και οικογενειακή υγεία στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στους παρευρισκομένους στην τελετή και σε όλο τον Πειραϊκό λαό. 
 
Ο κ. Μιχαλολιάκος, αφού ευχαρίστησε τον Πειραϊκό λαό, για τη συμπαράσταση και τη δύναμη που του δίνει για την υλοποίηση του οράματός του, έκανε ειδική αναφορά στο πνεύμα αλληλεγγύης και αγάπης προς  τους πολίτες του Πειραιά, χωρίς ρεμβασισμούς.
 
Θέλουμε –είπε χαρακτηριστικά- να ενισχύσουμε ό,τι θετικό χτίστηκε και δομήθηκε στις θητείες των προηγούμενων Δημάρχων, να καλύψουμε παραλείψεις και να διορθώσουμε λάθη.
 
Θέλουμε να είμαστε δημότες ενεργοί, κοινωνοί των εξελίξεων. Να καθιερώσουμε διαδικασίες κρυστάλλινες, διαφανείς, δημοκρατικές. Αυτό το στοίχημα, θα το κερδίσουμε.
 
Αναμφισβήτητα ζούμε σε μια δύσκολη εποχή, με μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Όμως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει πρώτοι εμείς να σταθούμε αρωγοί στη προσπάθεια του τόπου να ξανακερδίσει την ελπίδα.
 
Οι συμπολίτες μας έχουν χάσει την πίστη στην ελπίδα. Αισθάνονται ότι οι σημερινές τεράστιες θυσίες που κάνουν, δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα, κανένα αποτέλεσμα.
 
Σε αυτό το θυμό των πολιτών, στον οποίο δήλωσε σύμμαχος και ο εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον οποίο βαθύτατα τιμώ και με την θεσμική του ιδιότητα, αλλά και ως πρόσωπο, όλοι συμμετέχουμε.
Το θέμα όμως είναι να τον επηρεάσουμε να γίνει ένας θυμός δημιουργικός, συμμετοχικός, γιατί πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι Δημοκρατία υπάρχει, όσο υπάρχει πολιτική και αν η πολιτική κάπου έχει στραβώσει, αν κάποιοι πολιτικοί έχουν στραβώσει, το στοίχημα είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα των πολιτικών και της πολιτικής.
Όχι να καταργήσουμε την πολιτική.
Αυτό που ισχύει στην πολιτική, ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής.
 
Όχι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, ούτε της επομένης της 14ης Νοεμβρίου, ζούμε τα προβλήματα του Πειραιά. Τα προβλήματα του Πειραιά τα ζούμε όλες τις δεκαετίες της μέχρι τώρα ζωής μας. Και τα  γνωρίζουμε καλά.
Η μάχη για την εξυγίανση του Δήμου μας είναι σκληρή, αλλά θα είναι νικηφόρα.
 
Δεν νοείται λογική σχέση κεντρικού κράτους – Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να έχει 150 εκατομμύρια ευρώ δάνειο ο Δήμος προς το κράτος, με 8% επιτόκιο. Είναι ακραία τοκογλυφικό. Ασφαλώς θα διεκδικήσουμε τη διαγραφή του χρέους, αλλά εκείνο που κυρίως χρωστάμε, είναι να επιβάλλουμε την απόλυτη διαφάνεια, τη σωστή διαχείριση των χρημάτων.
 
Το στοίχημα για καθαρή πόλη σε 60 ημέρες το εννοούμε απόλυτα και θα το πετύχουμε. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα και την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, για την συνεργασία που είχαμε να διορθωθεί κάπως η καθαριότητα της πόλης.
Έχουμε πολύ δρόμο όμως να διανύσουμε ακόμη.
 
Φίλες και φίλοι, το 2011 προμηνύεται   δύσκολο και για τους πολίτες της κοινωνίας μας. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε δημιουργικά.
 
Επιτρέψτε μου, να ονειρεύομαι έναν άλλο Πειραιά, αντάξιο της ιστορίας του και αντάξιο των υποχρεώσεων της γενιάς μας, προς τις επόμενες γενιές. Για να το πετύχουμε χρειάζεται η συνεργασία και η συμπόρευση όλων.
 
Θέλω να τονίσω προς όλους στην άσκηση των καθηκόντων μου, ως Δήμαρχος της πόλης, θα είμαι απολύτως υπερκομματικός. Πέρα και πάνω από τα κόμματα. Επιβάλλεται λοιπόν η συνεργασία με την Κυβέρνηση. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις που έχω είναι ενθαρρυντικές. Η συμπόρευση με όλους τους Βουλευτές, τον θεσμό του βουλευτή τον τιμώ και τον υπηρέτησα. Νομίζω ότι οι Βουλευτές είναι πρόθυμοι να είναι σύμμαχοι και του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου για να προωθήσουμε χρονίζοντα προβλήματα. Η συμπόρευση και η συνεργασία με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς και προπαντός η συμπόρευση με τους πολίτες και με εκείνους που δεν ψήφισαν κανέναν από τους συνδυασμούς. Είναι το μεγάλο στοίχημα να τους πείσουμε να μπουν στην πολιτική διαδικασία. Επιτρέψτε μου να πω, η συμμαχία η δική μου και των συνεργατών μου, θα είναι με τους εργαζόμενους του Δήμου, που θεωρώ ότι είναι κυρίαρχη προϋπόθεση για την επιτυχία και την υλοποίηση του οράματός μας.»
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος, έκανε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους του Δήμου, τονίζοντας τα εξής:
 
«Φίλες και Φίλοι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά, είστε οι κατ΄ εξοχήν συμμαχητές μας, μαζί σας θέλω να σχεδιάσουμε τη νέα μας στρατηγική.
Θέλω να σας δείξω την εμπιστοσύνη που απαιτεί μια τέτοια συμπόρευση και θα σας τη δείξω.
Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μου πει κομματική τοποθέτηση του όποιου εργαζόμενου. Δεν με αφορά. Αφορά τον ίδιο και την πίστη του στην πολιτική, στην πόλη και στην πατρίδα.
Θα σταθώ δίπλα σας σε κάθε σας πρόβλημα.
Όμως σας ζητώ σήμερα, θα σας ζητώ πάντα και την εθελοντική σας και την χωρίς όρους αφοσίωση στο κοινό μας καθήκον.
Δεν θα σας ζητήσω τίποτα περισσότερο από όσα είμαι διατεθειμένος να κάνω εγώ και οι συνεργάτες μου. Να σας ζητήσω να υπερβείτε ζητήματα που αυξάνουν τις εσωτερικές τριβές των υπηρεσιών και δυσκολεύουν το κοινό μας έργο. Να αφήσουμε όλοι λίγο πιο έξω το εγώ μας και να στηριχθούμε στο εμείς. Να κοιτάμε πρώτα να είμαστε αποτελεσματικοί και μετά να λύνουμε τα όποια προσωπικά μας προβλήματα. Έξω από εμάς, τον μικρόκοσμο των πολιτικών και των εργαζομένων, υπάρχει η κοινωνία. Υπάρχουν συμπολίτες μας που υποφέρουν και δεν θα μας συγχωρήσουν αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.»
Ο κ. Μιχαλολιάκος μιλώντας για το Δημοτικό Ραδιόφωνο «Κανάλι 1», τόνισε :
« Το ραδιόφωνο του Δήμου Πειραιά θα ζήσει.
Δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει το ραδιόφωνο του Δήμου, χωρίς να είναι πειραιοκεντρικό, χωρίς να ασχολείται κυρίως με τον Πειραιά.
Όχι με τις όποιες δημόσιες σχέσεις του εκάστοτε Δημάρχου.
Δεν μπορεί να έχει μέλλον ένα ραδιόφωνο που δεν δίνει χρόνο στην νέα γενιά. Θα το ανοίξουμε στα σχολεία του Πειραιά. Θα έχουν το χρόνο τους, την ώρα τους, την ημέρα τους. Να ανακρίνουν όλους εμάς, το Δήμαρχο πρώτα και μετά αν θέλουν τους Βουλευτές και την αντιπολίτευση. Θα υπάρχει και ο χρόνος του Δημάρχου και ο χρόνος των συνδυασμών της αντιπολίτευσης.» 
Ο κ. Μιχαλολιάκος έκανε ειδική αναφορά στο κοινωνικό έργο που θα αναπτύξει ο Δήμος:
«Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η υποχρέωση ύπαρξης κοινωνικού κράτους ανήκει στην κεντρική διοίκηση, στη κεντρική κυβέρνηση, όμως εκεί οι δυσκολίες είναι πολλές και διαχρονικές είτε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα είτε γιατί υπάρχει διαφθορά, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα. Στο Δήμο, μπορούμε να έχουμε τη κοινωνική συνοχή και δηλώνω σήμερα επίσημα πλέον ως Δήμαρχος, ότι θα στηρίξουμε το έργο της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς για σίτιση όλων των απόρων και για στέγαση όλων των αστέγων. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει ούτε ένας συνάνθρωπος μας χωρίς ένα πιάτο φαγητό ή ένα κρεβάτι να κοιμηθεί. Θέλω να συγχαρώ τον Φαρμακευτικό και Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, οι οποίοι συμφώνησαν να παρέχουν δωρεάν ιατρό στο σπίτι και δωρεάν φάρμακα στους συνανθρώπους μας που είναι φτωχοί και δεν έχουν να τα πληρώσουν.
Ο Πειραιάς θα πρωταγωνιστήσει στην ανθρωπιά. Αυτή είναι και η παράδοσή του, είναι κομμάτι του τοπικού πολιτισμού του.
Χρόνια πολλά σε όλους. Όμως, κάθε ημέρα πρέπει να έχουμε ανοιχτή την πόρτα της καρδιάς μας. Ας ανοίξουμε  διάπλατα την πόρτα της καρδιάς μας, να μπει μέσα περισσότερος Χριστός, περισσότερη αγάπη για όλους τους συνανθρώπους μας.
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά.»
            
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κκ Σεραφείμ, στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, τόνισε:
 
«Εύχομαι η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός, η πληρότητα, η στοργή να πρυτανεύσουν στις σχέσεις των ανθρώπων και στη χώρα μας αλλά και στο διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα σε εσένα, αγαπητέ Βασίλη, που σήμερα άγεις και τα ονομαστήριά σου, αλλά και αναλαμβάνεις την τόσο υψηλή και ευθυνοφόρον αυτή αποστολή, εύχομαι ο Θεός να σε κατευθύνει, να ευλογεί τη ζωή σου και τα διαβήματά σου.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους. Με υγεία, χαρά και δύναμη. Αίσιο και ευτυχές το νέο έτος 2011».
 
Παρόντες στην σημερινή τελετή ήταν:
ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Γιώργος Βλάχος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Βαϊτσης Αποστολάτος, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Πειραιά κ. Παναγιώτης Μελάς, οι Βουλευτές Πειραιά Μανώλης Μπεντενιώτης, Αναστάσιος Νεράτζης, Θεόδωρος Δρίτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στέφανος Χρήστου.
Οι επικεφαλείς των συνδυασμών της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κύριοι Γιάννης Μίχας, Πέτρος Μαντούβαλος, Αντώνης Καλογερόγιαννης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σπ. Σπυρίδων και Περ. Αλεβίζος, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτης, ο π. υπουργός κ. Αλ. Παπαδόγκονας. Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στέλιος Διαμαντίδης. Οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας: ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποναύαρχος κ. Γ. Σκιαδάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά, ταξίαρχος Γ. Σαξιώτης, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Πειραιά Αρχιπύραρχος
κ. Αγ. Παπαδάκης. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά κ. Β. Οικονομάκης, o Πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών, Μηχανικών & Εργατοτεχνητών του Δήμου Πειραιά κ. Αλ. Νταβέλης,  Πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.
 

 


       
 
 Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by