ελληνικά
Small text Medium text Large text

 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ  

Μώραλης Ιωάννης

    

       

Καιρός

  

 

      

 

  

  

              

     

            

   Εκδηλώσεις                                   Εκδηλώσεις

  

Δημοτικές Επιχειρήσεις

 

  

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2132022000

Συνεδριάσεις Οργάνων Διοίκησης

Δελτία Τύπου

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής
31/12/2010
DPTakeover03.jpg

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής, μεταξύ του απερχόμενου Δημάρχου κ. Παναγιώτη Φασούλα και του νέου Δημάρχου Πειραιά κ. Βασιλείου Μιχαλολιάκου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Πλατεία Κοραή 1). 

Ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φασούλας, στην ομιλία του τόνισε:
«Κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Βασίλη,
Κυρίες και κύριοι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι,
Κυρίες και κύριοι νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Θέλω με την ευκαιρία της σημερινής μας εκδήλωσης να σας συγχαρώ και επίσημα για την εκλογή σας είτε ως συμπολίτευση είτε ως αντιπολίτευση.
Κυρίες και κύριοι,
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ο Πειραϊκός λαός ανέδειξε με την ψήφο του νέα δημοτική αρχή.
 
Κύριε Δήμαρχε Πειραιά, αγαπητέ Βασίλη,
θέλω και επίσημα να σε συγχαρώ για τη νίκη σου στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες ο Πειραϊκός λαός σε περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του και σε εξέλεξε Δήμαρχο της ιστορικής πόλης μας.
 
Εύχομαι στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.
Εύχομαι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Πειραιωτών και με τις αποφάσεις του να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων της πόλης και των δημοτών.
 
Θέλω με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής να καταθέσω επίσημα και δημόσια τις απόψεις μου για ορισμένα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το δήμο μας, τη δημοτική μας αρχή και το έργο της, τη νέα δημοτική αρχή και την προοπτική που έχει για τη διαχείριση των θεμάτων της πόλης.
Δυστυχώς, στην εκλογική αυτή μάχη δεν είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω, λόγω των γνωστών συνθηκών και γεγονότων, και να έχω έτσι την ευκαιρία να κριθώ για το έργο και τις προτάσεις μου, για όσα θετικά υπήρξαν αυτή την τετραετία αλλά και για όσα λάθη και παραλείψεις έγιναν.
 
Είναι φυσικό για το λόγο αυτό το έργο αυτής της τετραετίας να κριθεί από την ιστορία σε βάθος χρόνου και έχω την ελπίδα και την προσδοκία ότι η κρίση αυτή θα είναι αντικειμενική.
 
Και το λέω αυτό εκφράζοντας και το παράπονο για την πολεμική, που αν ήταν έντιμη θα ήταν αποδεκτή όσο σκληρή κι αν ήταν, που με αήθη και λυσσαλέο θα έλεγα τρόπο εξαπολύθηκε εναντίον μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας προερχόμενη από σκοτεινά κέντρα και άνομα συμφέροντα.
 
Στα πλαίσια αυτά το έργο μας συκοφαντήθηκε, αποκρύφτηκε, αποσιωπήθηκε, σπιλώθηκε. Και αυτό γιατί δεν συμβιβαστήκαμε με τους γνωστούς κεκράκτες της πλατείας Κοραή που και τώρα ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Νιώθω υπερήφανος που αρνήθηκα αυτό το συμβιβασμό και θεωρώ πως με τη στάση μου έβαλα στο περιθώριο των εξελίξεων της πόλης του Πειραιά αυτό τον εσμό. Και θα είναι αμέριστη η στήριξή μου στο νέο Δήμαρχο και στη προσπάθειά του να αποφύγει τις πιέσεις που οι κύκλοι αυτοί θα ασκήσουν.
 
Όμως πιστεύω ότι, στον πολιτικό στίβο πρέπει να επικρατούν άλλα ιδεώδη που να προσιδιάζουν στα αθλητικά ιδεώδη, στην άμιλλα, στις αρετές του πολιτισμού και τους ηθικούς κανόνες του συναγωνισμού και εν τέλει στο σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών.
Παραδίδω σήμερα τη δημαρχία της πόλης του Πειραιά, όχι ως ηττημένος, αφού δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχω σε αυτές τις εκλογές, αφού άλλες ήταν οι επιλογές του πολιτικού μου χώρου και αυτές οι επιλογές ηττήθηκαν.
Στις εκλογές αυτές ηττήθηκαν οι ορατοί δημοκόποι και οι αόρατοι δημοσκόποι που καταγγείλαμε προεκλογικά.
 
Στη πολιτική πιστεύω ότι χρειάζεται πάθος αλλά όχι εμπάθεια.
 
Πολιτεύτηκα με το πάθος των ιδεών μου και των απόψεων που είχα για το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, όμως εμπαθής δεν υπήρξα, διακρίσεις δεν έκανα θεωρούσα ότι κάθε πολίτης ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις είναι πρόσωπο σεβαστό και τα προβλήματά του πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία. Ιδιαίτερα στο χώρο των υπαλλήλων του δήμου πιστεύω πως υπήρξε άψογη συνεργασία και αντιμετώπιση με πνεύμα σεβασμού και ισοτιμίας.
 
Εξαίρεση αποτέλεσε, η σύγκρουση με τις γνωστές συντεχνιακές απόψεις και νοοτροπίες που ταλανίζουν την πόλη του Πειραιά εδώ και αρκετές δεκαετίες ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της καθαριότητας.
 
Οι δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας πλήττουν ιδιαίτερα τον Πειραιά. Και γι’ αυτό, απαιτείται κοινή προσπάθεια όλων μας, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί, να δώσουμε μια προοπτική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν την πόλη, αλλά και για να υπάρξει η απαραίτητη αισιοδοξία στη πορεία προς το μέλλον.
 
Είμαι περήφανος για σημαντικά έργα που αφήνω παρακαταθήκη στη πορεία της πόλης, όπως το Δημοτικό Θέατρο που πολύ σύντομα θα λαμπρύνει με τη λειτουργία του την πολιτιστική ζωή του Πειραιά, η διαφύλαξη του χώρου της ΧΡΩΠΕΙ ως χώρου πρασίνου, η δημιουργία κοινωνικών δομών όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, το δημοτικό ιατρείο, ο παιδικός σταθμός της οδού Μπουμπουλίνας, αλλά και ένα σύνολο άλλων δράσεων που συγκροτούν ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.
 
Είμαι βέβαιος πως η νέα δημοτική αρχή θα περιβάλει και θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή και στη πορεία της αυτή θα έχει την απόλυτη συμπαράστασή μας αλλά θα προχωρήσει πιστεύω και σε τομείς και δράσεις που εμείς είτε δεν προλάβαμε είτε δεν μπορέσαμε λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίσαμε να προχωρήσουμε.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Η πολιτική της κυβέρνησης, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και δυστυχώς, με ευθύνη του πολιτικού συστήματος εξακολουθεί να εμφανίζεται ως μοναδική λύση στο πρόβλημα της χώρας. Έτσι έχουμε οδηγηθεί σε μια κατάσταση να εξυπηρετούμε το χρέος της χώρας και να παραβλέπουμε το χρέος μας, να υπηρετούμε τους πολίτες αυτής της χώρας. Ζούμε λοιπόν, μία θεσμική καταιγίδα που σαρώνει λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών.
 
Η πολιτική αυτή στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα έχει δυσμενείς συνέπειες και τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη φανεί.
 
Καλώ την κυβέρνηση να παραμερίσει κάθε κομματικό ή μικροκομματικό κριτήριο και να αντιμετωπίσει το δήμο του Πειραιά όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο δήμο της χώρας μας.
Καλώ την κυβέρνηση να διαγράψει το χρέος του δήμου Πειραιά ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη δημοτική αρχή να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα έργα που χρειάζεται η πόλη χωρίς το άγος ενός χρέους που δημιουργήθηκε στο απώτερο παρελθόν με συνευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων που το ανέχθηκαν.
Είμαι υπερήφανος που κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας αναστράφηκε η πορεία αύξησης του χρέους του δήμου, αποπληρώθηκε σημαντικό μέρος του και κατά τη δήλωση του ιδίου του προέδρου του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων ήταν η πρώτη περίοδος νοικοκυρεμένης διαχείρισής του, ενώ παράλληλα κρατήσαμε παγωμένα τα δημοτικά τέλη κατά τη διάρκεια όλης της τετραετίας.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Τα προβλήματα και οι ιδέες που γεννώνται για την αντιμετώπισή τους και την επίλυσή τους δεν περιορίζονται σε στενά τυπικές διαδικασίες και με την έννοια αυτή θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στη πορεία των δημοτικών πραγμάτων του Πειραιά καταθέτοντας πάντα σε δημόσιο διάλογο τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, την κριτική μας προπάντων όμως παρέχοντας τη στήριξή μας όπου αυτή είναι απαραίτητη και χρειάζεται γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση της δύσκολης πορείας που υπάρχει για το δήμο μας.
 
Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, καλή χρονιά, υγεία, ευτυχία και πρόοδο, ατομικά και συλλογικά και πιστεύω πως η σκέψη όλων μας πρέπει να στραφεί προς τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς και προς τους οποίους πρέπει να τείνουμε χείρα βοηθείας επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης.   
Καλή χρονιά» .
 
Ο νέος Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος, μεταξύ άλλων τόνισε:
 
«Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Παναγιώτη,
 
Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα και για σένα και για μένα και για τους φίλους μας και τις οικογένειες μας.
Αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω ότι, ο λόγος σου και η διαδικασία που επέλεξες για την τελετή παράδοσης – παραλαβής εκπέμπουν πολιτικό ήθος και πολιτικό πολιτισμό.
Ο Πειραιάς είναι η πόλη της καρδιάς μας, είναι η πόλη που από αγάπη θέλουμε να υπηρετήσουμε και εσύ και εγώ.
Οφείλω να πω ότι, εγώ τον Παναγιώτη Φασούλα τον αγαπώ και τον εκτιμώ. Υπηρέτησε τον Ελληνικό πολιτισμό, τον Ελληνικό αθλητισμό, την Εθνική Ελλάδος, το Θρύλο, τον Ολυμπιακό, τον Πειραιά. Είναι ένας Ολυμπιονίκης, και του οφείλουμε όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, τον απαραίτητο σεβασμό, είναι ένα πρότυπο.
Προσπάθησε να υπηρετήσει την πόλη της καρδιάς μας.
Η σκληρή, στενή εξουσία των ηγετικών πυρήνων των κομμάτων δεν του επέτρεψε να κριθεί από τον Πειραϊκό λαό. Αυτό είναι μια αλήθεια. Και επιστρατεύτηκαν και οι γνωστές «πολιτικές καφετζούδες», όπως εγώ τις χαρακτηρίζω.
Αγαπητέ Παναγιώτη, εγώ ευτύχισα να δω αυτές τις «πολιτικές καφετζούδες», να τις νικά ο Πειραϊκός λαός. Και εμένα τρίτο με ήθελαν, εκτός δημαρχιακού αξιώματος.
 
Αρχίζει ασφαλώς μια καινούργια ημέρα για τον Πειραιά, με την ιερή δέσμευση όλων ημών, συμπολίτευσης και παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να ανορθώσουμε το κύρος του Πειραιά. Δεν θέλω να το κρύψω καθόλου, υπάρχουν συνεργάτες σου οι οποίοι θα λείπουν από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα λείπουν και από μένα.
Βλέπω παραδείγματος χάριν την κυρία που εγώ χαρακτηρίζω αρχόντισσα, την κυρία Βλασσοπούλου, που πολύ θα ήθελα να είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην παράταξή μου.
Δεν πρόκειται να εκφωνήσω έναν πολιτικό λόγο, ούτε πρόκειται να αναλύσω εκ νέου το πρόγραμμά μας. Πρόκειται όμως να επαναλάβω την απόλυτη βούληση όλων ημών να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.
Πρόκειται να επαναλάβω την ατομική μου δέσμευση, που δεσμεύει και ολόκληρο τον συνδυασμό μου, ότι με απόλυτη τιμή στις ιδεολογικές μου παρακαταθήκες,  στην ιδεολογική μου προέλευση, ως Δήμαρχος Πειραιά είμαι υπερκομματικός Δήμαρχος. Είμαι για όλες τις Πειραιώτισσες, για όλους τους Πειραιώτες.
 
Και θα ήταν ατυχής παράλειψη, αν σε αυτές τις στιγμές, δεν έλεγα ένα μήνυμα για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο Δήμο του Πειραιά. Θεωρούμε ότι είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος. Δεν με ενδιαφέρουν και δεν θα επιτρέψω ποτέ σε κανέναν συνεργάτη μου να μου πει την κομματική του τοποθέτηση. Με ενδιαφέρει όμως, αυτή την συμμαχία μας, να την οργανώσουμε σε επίπεδο αρχών και αποτελεσματικότητας, με σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα και επίσης, με ιερή δέσμευση απέναντι στο κοινό μας καθήκον, στον Πειραϊκό λαό.
Τιμούμε τους εργαζόμενους, δεν τιμούμε αργόσχολους, όπου και εάν υπάρχουν. Και επίσης θέλω να τονίσω αυτές τις στιγμές ότι εμείς, η Δημοτική Αρχή μαζί με τους εργαζόμενους θέλουμε να έχουμε αποτελεσματικού τύπου συμμαχία με τους Δημότες.
Δεν είμαστε όλοι ανεύθυνοι. Παραδείγματος χάριν, οφείλω να τονίσω ότι η δέσμευσή μας για καθαρό Πειραιά τις 60 πρώτες ημέρες, με όποια σύγκρουση, με τα όποια κυκλώματα συμφερόντων υπάρχουν, αν υπάρχουν, είναι ιερή και θα την τηρήσουμε. Αυτό αφορά και τους Δημότες. Και πότε κατεβάζουν τα σκουπίδια και πως οργανώνουμε αυτήν την συνεργασία ώστε να μην τα κατεβάζουν μετά την αποκομιδή.
 
Θα ήταν ατυχής παράλειψη, αν δεν αναδείκνυα ως κορυφαία δέσμευση, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η πατρίδα μας, η οποία είναι σε καθεστώς μνημονίου και ο Δήμος είναι υπερχρεωμένος, ότι  θα υποστηρίξουμε με πάθος την παραγραφή των χρεών.
Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Πειραιά να πληρώνει τοκογλυφικό επιτόκιο στην τράπεζα του κράτους. Θα πολεμήσουμε. Ασφαλώς θα συνεργαστώ δημιουργικά, είμαι βέβαιος, με όλους τους διατελέσαντες Δημάρχους, αλλά και με όλους τους κοινωνικούς, επιστημονικούς, παραγωγικούς φορείς και βουλευτές της πόλης και της περιφέρειάς μας. Ασφαλώς και με την κεντρική εξουσία.
Εκεί όμως που δεν χωράει κανένας συμβιβασμός είναι σε θέματα ηθικής τάξης. Σε θέματα ηθικής τάξης θα είμαστε αμείλικτοι προς κάθε κατεύθυνση. Το τελευταίο λεπτό του ενός ευρώ είναι απολύτως ιερό για εμάς.
Φίλες και φίλοι, θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να ανταλλάξουμε όχι μόνο ευχές αλλά και απόψεις. Έχουμε πει ότι καθιερώνουμε και την ανοιχτή διαβούλευση, την δυνατότητα των πολιτών να διατυπώνουν απόψεις, σκληρή κριτική κτλ.
Να σας ευχηθώ υγεία, ατομική και οικογενειακή ευτυχία, συνοχή και ενότητα.
Δεν έχουν χρώματα και κομματική προτίμηση τα προβλήματα, τα σκουπίδια αφορούν το ίδιο τους πολίτες όλων των αποχρώσεων, οι λακκούβες το ίδιο, το κυκλοφοριακό χάος το ίδιο.
 
Τα προβλήματα είναι κοινά και βεβαίως μαζί με τον Παναγιώτη, που αγωνίστηκε πολύ, θα καταστήσουμε την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου ως πολιτιστικό γεγονός που θα αφορά ολόκληρη την Ελλάδα.
Θα καταστήσουμε την πόλη μας ως το επίκεντρο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της χώρας, με την συνεργασία και την εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλον.
Θα ήθελα να αναφερθώ στους 29 Δημοτικούς και Διαμερισματικούς μου συμβούλους και να τους πω: σεβασμός στους εργαζόμενους και σεβασμός στους πολίτες που δεν μας ψήφισαν και όλοι μαζί να συναντηθούμε με τους θυμωμένους πολίτες που δεν ψήφισαν κανέναν. Έχουν δίκιο να είναι θυμωμένοι, κατά την άποψή μου όμως κάνουν λάθος να επιλέγουν για τον θυμό τους την αποχή και όχι την δημιουργική συμμετοχή.
Φίλες και φίλοι,
 Καλή χρονιά, υγεία και χαρά.
 Καλή δουλειά.»
        
Πριν την τελετή,  η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, συγκρότημα Κρητών με τοπικές ενδυμασίες και πρόσκοποι του Πειραιά, παιάνισαν τα κάλαντα στους παρευρισκομένους.
Στην τελετή παρευρέθησαν Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Β. Κορκίδης, Πρόεδροι φορέων του Πειραιά και πλήθος κόσμου.

 


       
 
 Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by